Груминг, ресане и къпане на кучето според типа козина

Колко често трябва да се къпе пуделът? Как да се сресва правилно померан? Кога трябва да ходи на фризьор едно йорки? Груминг, къпане и ресане на кучето според типа на козината му - кратко ръководство от Ана Яневска, AJ Grooming


Основен косъм (pelo) и подкосъм (sottopelo, ит.)

Космената покривка на кучетата се състои от два вида косми:

– Основен косъм (topcoat), който е здрав, лъскав, по-дебел и с по-наситен цвят; той носи цвета на кучето.

– Подкосъм (undercoat), който е по-мек, пухен, нежен и тънък; обикновено е доста по-светъл и по-матов от основния косъм.

Всяко едно куче има по-малко или повече от единия или другия вид косми.

Основният косъм разделя пухчето и не му дава да се заплита. Той дава на кучето здрав, лъскав вид и пази пуха от намокряне. Неговото качество е особено важно при северните породи и кучетата, които работят във вода. Основният косъм е гладък и обвит с естествена мазнина, за да може да отблъсква водата и да не позволява да се намокри подкосъмът и кожата на кучето. Така кучето остава сухо и предпазено от студа.

На свой ред подкосъмът работи като изолация – запазва топлината на тялото и не позволява на студа и влагата да проникнат.

В идеалния случай кучето трябва да има достатъчно от двата вида косъм, в зависимост от породата и генетиката си. Когато основният косъм е повече от пуха, козината на кучето е по-здрава, по-лесно се поддържа и сресва, не се заплита бързо. За целта трябва козината да е поддържана, да има въздух между отделните косъмчета.

В зависимост от породата и типа козина, поддържката е различна.

 

Кучетата с къдрава козина като пудела се нуждаят от редовно подстригване. Това означава час при грумър на 4, 6, максимум до 8 седмици. Нужно е и редовно сресване, което се прави старателно с правилната четка, когато къпете кучето. Няма нужда да решете всеки ден – ако го правите правилно един път седмично след баня, ще имате отлични резултати.

Козината винаги се сресва когато е чиста, докато сушите, със сликер четка. След като кучето е вече сухо, задължително трябва да го минете с гребен. Гребенът трябва да минава с лекота от корените нагоре. Ако не преминава на дадено място, не дърпате, а отново разресвате със сликер-четката.

 

Кучетата с права и дълга козина като йоркширски териери и малтезери също имат нужда от редовна подстрижка. Дори да са с дълга козина, трябва да им се оформят лапите, ушите и интимните части.

Този тип козина е по-нежен и фин от къдравия, но важат същите правила. Сресва се винаги и само чиста козина. Кучето не се реше на сухо, защото така козината се къса, скубете кучето, а и да го срешете пак бързо ще се заплете. Добрият груминг спрей ще ви позволи да отгледате дълга и здрава козина без да я накъсвате с ресането.

 

Що се отнася до кучетата с примитивна двойна козина като помераните, нещата стоят по друг начин.

На своите клиенти препоръчвам да НЕ решат сами кучетата си. Повечето стопани решат на сухо, дърпат силно и нараняват космения фоликул, което създава предпоставки за оредяване и опадване на козината.

Докато при къдравата и правата козина, решейки на сухо, може само да не свършите добра работа, при един померан разресването на сухо, неправилното сресване може да доведе до сериозни кожни проблеми.

Нищо, че не расте безкрайно дълга козина и няма нужда от подстрижка, куче с този вид козина е желателно да посещава грумър ежемесечно за правилно сресване и къпане.

 

Най-редовният въпрос към мен е: Колко често да се къпе кучето?

В наше време вече има висок клас козметика, която можете да ползвате и ежедневно. Важното е кучето да има винаги чиста кожа и козина.

Кученцата, живеещи в градска среда, се нуждаят от редовна баня, за да може да се отмие мърсотията от кожата или козината, иначе лесно започват кожни проблеми. Дори и едно късокосместо куче, което на пръв поглед няма нужда от честа баня, трябва да се къпе редовно, за да се предпази кожата от неизбежното замърсяване от мръсния въздух и улици.

Когато къпете куче, задължително след шампоана слагайте балсам. Дори и кучето да е късокосместо или късо подстригано.

Балсамът не се слага само за поддържане на косъма, а и за хидратация на кожата. Той затваря космените кутикули и стабилизира рН на кожата след шампоана. Не е важно дали кучето е с къдрава, права, дълга или къса козина, винаги след шампоан използвайте балсам.

Важно е да са натурални продукти без силикони, сулфати и синтетични добавки и консерванти.

Силиконите имат моментален ефект, козината се сресва лесно, но те се натрупват върху косъма и го изсушават отвътре. Така той става лесно чуплив, увехнал, матов и безжизнен. Получава се омагьосан кръг – колкото повече продукти със силикон използвате, толкова повече продукти със силикон ще ви трябват, за да можете да продължите да поддържате изсушената козина.

Подходяща за различните типове козина висококачествена натурална козметика Special One ще намерите в нашия магазин. Не се колебайте да се свържете с нас, ако имате въпроси.

 

Автор: Ана Яневска, AJ Grooming

Козметика Special One според типа косъм: