Често задавани въпроси за суровото хранене

Опасно ли е да се дава сурово месо? По-балансирана ли е сухата храна? Подходящ ли е методът за малки породи? Кога мога да започна да храня с BARF? Как да избера марка?


Защо да храня със сурово меню?

За да осигурите на кучето си здравословна и съобразена с храносмилателния му тракт храна – лесносмилаема, богата на усвоими витамини и минерали. За да го виждате винаги в добра форма, да яде с апетит, да боледува по-малко и да не трупа зъбен камък.

 

Не е ли опасно да се дава сурово месо?

Не е, защото е шоково замразено на -26 градуса именно с тази цел – да бъдат унищожени патогените, а витамините и хранителните вещества да се запазят.

 

Не е ли прекалено сложно?

Ако трябва сами да си правите менютата – да, иска знания. Добрите марки предлагат менюта с различни комбинации от протеини и ако храните с тях – ще е съвсем просто. Размразявате и давате.

 

Сухата храна не е ли по-добре балансирана?

Не. Балансът в храненето не се търси в едно ядене или един ден. Балансът трябва да е постигнат в рамките на седмица-две, така че тялото да може да поддържа запасите си от скъпоценни аминокиселини и минерали. Хранейки с различни сурови менюта във времето, ще осигурите на кучето си всички вещества, от които има нужда, при това във високо-усвояема форма, характерна за суровото хранене.

Трябва ли да давам добавки?

Препоръчваме на всички да дават добри добавки, съобразени с етапа от живота на кучето. Нуждите на организма се променят с развитието му. Правилното суплементиране в първата година, през периодите на стрес и размножаване, при заболяване, в късните години, може да подобри съществено качеството на живот.

Решихме да внесем в България добавките, които даваме на своите кучета – Dr.VET. Можете да ги намерите ТУК. Ако ви трябва помощ в избора, свържете се с нас.

 

Само с BARF ли трябва да храня винаги?

Не ви задължаваме! Но колкото повече храните със сурова, балансирана диета – толкова по-здраво ще бъде вашето куче. На всеки може да му свърши храната, да пътува, да забрави… но най-горещо ви съветваме да се придържате основно към суровото меню. Кучето ви ще ви е благодарно за това.

 

И за малките породи ли е подходящо?

Разбира се! Дори за тях е още по-препоръчително, тъй като кучетата с по-малки муцуни страдат повече от зъбен камък, а суровото хранене – особено, когато се добавят големи свежи кокали като лакомства отвреме-навреме – решава този въпрос*.

От каква възраст мога да започна да храня с BARF?

Много от големите развъдчици захранват кученцата си с BARF и хранят само с него. Преминаването към сурово хранене може да се извърши на всяка възраст, постепенно и с внимание, разбира се. Колкото по-рано едно кученце започне да се храни с чиста и здравословна храна, толкова по-добре за него.

 

Как да избера подходящата марка BARF?

Търсете най-прясното, пътувало и складирано за кратко месо. Изберете марка с разнообразни менюта и компетентен екип, който следи качеството и е винаги насреща. За своите кучета ние избрахме Divus. Защо – можете да прочетете ТУК.

 

*– Ако кучето ви се храни основно с BARF и въпреки това трупа зъбен камък – проследете колко вода пие. Някои кучета „забравят“ да пият вода, произвеждат малко слюнка и образуват постоянно плака. В такъв случай можете да доливате вода в BARF менюто им, за да допълвате необходимото за деня.

 

Photo credit: Divus – българският BARF производител