Ново пуделче вкъщи – какво ще ви трябва?

Легло, чинийки, козметика, храна, добавки, играчки – как да изберем най-доброто за своето ново кученце. Препоръки от Стела Райчева.


Предстои ви една от най-големите радости в живота – да приемете в дома си едно мъничко същество, което ще вземе за най-внимателно съхранение сърцето ви през следващите (да чукнем на дърво!) 15-тина години.

Ето какво съветвам да вземат в началото стопаните на кученца от нашия развъдник – Murfin poodles.

Легълце

За всяко куче е важно да си има свое място. Но не за да бъде наказвано там: „марш на място!“, а да се чувства спокойно и в безопасност, да се крие от шумотевицата или децата, когато прекалят. Любими места на кучетата са тези, откъдето могат да гледат какво се случва, но да са защитени поне от една страна от стена или мебел и да не се минава през тях.

Има най-различни видове легла, сред които можете да избирате. Пуделите са кучета с козина и като цяло не са големи фенове на кръглите легълца за сгушване, защото им става топло. Изберете легло, което няма да се цапа лесно и има калъфка, която може да се сваля и пере.

Трябва да предупредя, че като цяло – пуделите не са много склонни да обитават кучешко легло, през повечето време са по канапетата и в скутовете ни.

У дома използвам любимите ми кучешки постелки, предлагани от e-dogshop.eu. Това е английско изобретение  – непромокаема изолираща постелка с гумирана подложка. Не задържа влага, пази от студа, пере се на 90 градуса, съхне за половин час. Кучетата ги обожават, а се местят лесно и могат да се сложат в колата, на канапето, на всяко ново място.

 

 

Храна

Ние храним своите кучета със сурова храна и горещо я препоръчваме на всички, които искат да имат крепки и здрави животни, с малки и твърди изпражнения и без зъбен камък.

Бебетата обаче захранваме и с гранула (RC Starter), от която ще ви дадем достатъчно количество, когато взимате бебето си, за да няма рязък преход в храненето и да можете да продължите с гранула, ако така сте решили.

Суровите менюта, на които се доверяваме са тези на Divus. Можете да разберете защо – тук.

Правилното хранене е много обширна тема и ще се радвам да обсъдим подробно със всекиго неговите идеи и да дам подходящ съвет според случая.

 

Храна за кученца

Добавки

През първата година задължително даваме добавки, а също и във всеки по-натоварващ период от живота на кучето.

Базов комплект е Multivet + Dermavet.

Така осигурявате на растящия организъм всичко необходимо откъм витамини, минерали, мастни киселини и подсилвате козината в най-сложния и период.

Ако изберете тази комбинация, която горещо препоръчвам – давате през цялата първа година в работни дни, с почивка събота и неделя. Повечето кучета ги харесват и ги изяждат с храната си, ако вашето се мръщи – счуквайте му ги на прах и ги сипвайте върху храната (ако яде гранули, навлажнете ги малко преди това, за да полепне прахът).

 

Купички

Пластмасовите купички задържат бактерии, образуват слуз, допринасят за развиването на алергии.

Използвайте стъклена или керамична купа за вода и метална за хранене. Стъклото е идеалният вариант за водата, само нека стои на място, където ще е малко вероятно да се ритне и събори. За храната – изберете метал, т.к. повече се бутат и не е безопасно да са от чуплива материя. Хубаво е да са с вградена гумена подложка, за да не се плъзгат.

Нещо страхотно, което е добре да имате (ако съм успяла да ви убедя да храните сурово), е подложка за близане, или lick mat. Има различни варианти в магазина на сурови кучешки храни Divus. Употребата на такава хранилка има много ползи – забавя скоростта на храненето, кара кучето да ближе, което е естествено поведение и го успокоява. Ако храните със суха храна, в lick mat можете да си замразявате кисело мляко и какво ли още не.

 

Играчки

С времето ще разберете кои са любимите игачки на вашето куче. В началото е добре да имате качествени сушени неща за гризане – от сушена кожа или пък пълнен кокал.

Също ще ви трябва една малка топка, достатъчно голяма, за да не може да влезе в устата и да задави кучето, но да може да я захапва. Хубаво е да имате някакво въженце за дърпане (дърпането е важно, за да „подканите“ млечните зъби да падат).

Пуделите много обичат да си играят с чорапи и вкъщи една от любимите играчки е топка, завързана в чорапче – хем скача, хем може да се тегли. Хубаво е да има и нещо плюшено и мекичко, стига бебето да не къса, защото може да погълне вата или плат.

Имайте предвид, че кучешките бебета обследват света през устата си точно като човешките. Малките пудели хапят много, това е нормално, просто отрано трябва да ги учите да хапят играчката, а не ръцете ви.

 

Козметика

За къпането препоръчвам разбира се марката Special One.

  • В ранната възраст е предостатъчен един чудесен шампоан с балсам – Aquarosa. Къпете поне веднъж седмично, с този шампоан може и всеки ден.
  • Към него добавяме един спрей за разресване – Mix Pink, с него се пръска козината на всяко ресане и след баня.
  • Ще ви свърши работа и т.нар. „сух шампоан“ – Special Rinse – за бързо почистване, на напишкани крачета например.
  • За очички препоръчвам на всеки да има у дома Aqua.
  • Отлични четки за ежедневна грижа са двустранните четки.
  • Трябва ви и мощен сешоар, 2000-2200 W. Този модел би ви свършил отлична работа у дома.

Това е всичко необходимо като козметика до към 6-тия месец, когато вече в зависимост от прическата и дължината на козината ще ви помогна да си направите удобни комплекти. Тази козметика е най-добрата, натурална, високо-концентрирана, и въпреки високите на пръв поглед цени, всъщност излиза по-евтино от марки със значително по-ниско качество.

Ресането е нещо, с което трябва да се свиква отрано. В текста за първите дни на кучето у дома съм обяснила приблизително как да свиквате постепенно към процедурата, аз вече съм започнала да ги привиквам с усещането на четката, сешоара, тримера, пипането на лапи и уши още преди да прогледнат, за да свикват от малки с тези необичайни неща.

 

Нашийник и повод

Първите разходки са нещо много забавно, но могат да бъдат и стряскащи. Затова винаги започвам с нагръдник за бебетата си, като гледам да не свикват прекалено много с него – извеждам ги с нагръдник седмица-две, докато разберат, че между нас има въже и сме свързани.

Нагръдниците не са подходящи за пудели в дългосрочен план, така че слагайте понякога и нашийничето, когато излизате, за да свиква.

Когато се отработи разхождането и няма дърпане и стрес, подходящи за козината на пудела нашийници са тези.

Пуделите лесно се научават да тичат свободни навън, но нека да са на повод от вкъщи до полянката за игра и обратно, случват се всякакви ужаси. Един повод от 2 метра или пък ролетен (флекси) ще ви свърши добра работа. Ако взимате ролетен повод – непременно вземете повод с плоска лента,  а не с кръгло въженце, т.к. кръглите въжета могат да причинят наистина ужасни травми.

За месеците на карантина, докато минат 2 седмици от последната ваксина и можете да излизате – използвайте обикновени човешки пелени-чаршафи за легла. Продават се в повечето аптеки на по-добри цени от „кучешките“.

 

Груминг

Трябва задължително да знаете кой ще е вашия грумър и да запознаете мъничето с него и салона отрано. В добрите салони часовете се записват с месеци предварително.

В началото грумингът няма да бъде нищо особено, но е много важно да свикват от малки със странната обстановка и процедури на салона. Огромна грешка е да се заведе кученцето на груминг за първи път на 5-6 месеца, тогава привикването става много, много по-трудно.

Когато стане време за взимане, вашите бебоци вече ще са били поне 2 пъти в салон, за да свикват с идеята. Добре е да ги водите поне веднъж месечно. Дори да ги бръснете до кожа и да нямат нужда от особена поддръжка, ушите на пудела са сложен сюжет и трябва да имате помощник, който знае какво прави.

 

Ако имате чуденки или въпроси – винаги можете да ми пишете или да звъннете. Отвсякъде летят съвети как се гледа правилно куче, често те си противоречат… Изберете си един авторитет, с когото да се консултирате и слушайте него, за да не бъде хилаво детенцето.

Един приятелски акъл – дори да сте съвсем нови стопани, доверявайте се на интуицията си. Дружбата между човека и кучетата е нещо естествено, заложено дълбоко както в техните, така и в нашите гени.

Стела Райчева